Wednesday, January 14, 2015


De Nederlands Surinaamse groep De Nazaten (v/h De Nazaten van Prins Hendrik) bestaat in 2015 twintig jaar. Volgens Surinaamse traditie is dat een Bigi Yari (grote verjaardag) en die gaan we vieren met optredens 'unplugged' op een laadbak van een kleine vrachtwagen, de stoep, de hoek van de straat, het plein, de muziektent en in de concertzaal. Bastaard muziek, streetwise; bestand tegen weer en wind. Swingend en aangrijpend, mooi en vrolijk, jazzy en dancable. Volg ons op dit blog en onze website en Facebook en blijf op de hoogte van waar en wanneer we de Bigi Yari gaan vieren.  

Beknopte geschiedenis van De Nazaten (v/h De nazaten van Prins Hendrik)

Het boek Bewogen koper van Rob Boonzajer Flaes en de film Brass Unbound van Johan van der Keuken zijn de directe aanleiding voor het ontstaan van De Nazaten. Het verhaal over hoe de plaatselijke muzikanten in de voormalige koloniƫn zich het instrumentarium van de blaaskapel toe-eigenden en er een acculturatie plaats vond van Europese marsen, psalmen en gezangen van de voormalige kolonisatoren met de eigen muziek van de bevolking.
De Rotterdamse saxofonisten/componisten Klaas Hekman en Keimpe de Jong formeerden samen met gitarist Robby Alberga en trombonist Boudewijn Deeleman het orkest rond de Surinaamse Ć©minences grises van de Bigi Poku stijl, Carlo Jones (altsax) en Franklin Ardin (slagwerk/percussie). Twintig jaar geleden zochten zij elkaar wekelijks in het repetitiehok op; 19 december 1995 namen ze in een dag negen stukken op en brachten deze op cassette uit in een oplage van 500 genummerde exemplaren in een mooi ontworpen kartonnen hoesje onder de naam De Nazaten van Prins Hendrik Hofleveranciers van Bastaard muziek. Ze begonnen een avontuur dat tot op de dag van vandaag doorgaat en tot nu toe vijf cd's heeft opgeleverd. Zie bijlage De Nazaten in vogelvlucht.

No comments: